CCD teszt

CCD specifikus IgE meghatározására szolgáló termékek

Specifikus IgE-teszt a kereszt reaktív szénhidrát oldalláncok kimutatására

 

HÁTTÉR

A kereszt reaktív szénhidrát determinánsok (CCD) fehérjék oldalláncai, melyeket számos allergén, többek között a latex, különféle füvek, rovarmérgek vagy ételallergének tartalmaznak. A CCD-megkötő immunoglobulinok E‑alosztálya (IgE) I. típusú allergiás reakciókban mutatható ki. Habár a CCD-specifikus IgE előfordulása és klinikai jelentősége közötti összefüggés még nem teljesen tisztázott, tény, hogy az anamnézisben szerepelő CCD-specifius IgE is okozhatja a bőrpróba (SPT) és az in vitro tesztek eredményei közötti eltérést.

  1. ábra

A CCD (kereszt reaktív szénhidrát determináns) által közvetített specifikus IgE lehetséges kereszt reaktivitásai. Az ábra négy különböző allergént szemléltet.

ccd 1. ábra

  1. ábra

Egy szénhidrát-oldallánc kapcsolódása a fehérjevázhoz aszparaginsav (ASN) segítségével (a.) és egy kereszt-reaktív szénhidrát-determináns (CCD) szerkezete (b.)

ccd 2. ábra

RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT

A CCD specifikus IgE (sIgE) kimutatása az alábbi esetekben javasolt:

  • Méh- és darázsméregre pozitív specifikus IgE-teszt eredmény, negatív SPT-teszt eredmény és/vagy negatív anamnézis
  • Latex-szel szembeni érzékenység, melyet pollenre allergiás személyekben mutattak ki, viszont a gumikesztyű használata nem okozott allergiás tüneteket
  • Klinikai tünetektől mentes, növényi táplálékokkal szembeni érzékenység (növények, gyümölcsök, magvak esetén)

Azoknál a pácienseknél, akiknél a specifikus IgE teszt több allergénnel szemben is pozitív eredményt adott. 

ELJÁRÁS

A CCD specifikus IgE (sIgE) jelenlétének gyanúja esetén az alábbi módszerek alkalmazhatók:

  1. Gyors allergia teszt (ALFA)

Az ALFA (Allergy Lateral Flow Assay) a CCD sIgE meghatározására szolgáló új termék, melynek segítségével a CCD sIgE 20 percen belül kimutatható. A CCD-k ellen termelt sIgE egy hét szénhidrát oldalláncot tartalmazó fehérje segítségével mutatható ki. Ezt a fehérjét az adott allergén helyettesítésére használjuk.

Az ALFA teszt kivitelezése

A mintafelviteli helyre juttatott 30 µl szérumhoz, plazmához vagy teljes vérhez 2 csepp allergén oldatot adunk. A CCD-k ellen termelt sIgE jelenlétét a teszt zónában megjelenő csík mutatja.

ccd 3. ábra

  1. ábra

A CCD specifikus IgE eredmények ALFA és ImmunoCAP® korrelációs diagramja.
ccd 4. ábra

  1. REAST (ALLERG-O-LIQ)

A CCD sIgE REAST (ALLERG-O-LIQ System) rendszerrel történő kimutatása során ugyancsak egy hét szénhidrát oldalláncot tartalmazó (az adott allergént helyettesítő) fehérjét használunk. Ebben a tesztben azonban az allergén oldatot CCD pufferre cseréljük. Ekkor közvetlenül a leggyakrabban használt HRP konjugátum segítségével érzékeljük CCD sIgE-t.

  1. EAST

Az EAST használatával a CCD sIgE jelenléte a torma (F253) elleni sIgE teszttel mutatható ki.

IRODALOM

1. LAItmann F: The role of protein glycosylation in allergy. Int Arch Allergy Immunol 2007,142:99-115. Review. Hamilton RG, Franklin Adkinson N Jr: In-vitro assays for the diagnosis of IgE-mediated disorders. J Allergy Clin Immunol 2004; 114: 213-225.

2. Lucassen R, Fooke M, Kleine-Tebbe J, Mahler M:
Development and Evaluation of a Rapid Assay for the Diagnosis of IgE-mediated Type I J Investig Allergol Clin Immunol 2008, 18:223-230.

3. Lucassen R, Fooke M, Lorenz C, Kleine-Tebbe J,
Mahler M: Evaluation of a rapid assay for the
diagnosis of type
I allergy. Abstract: EAACI 2008
Barcelona, Spain